Blog > Komentarze do wpisu

Krem dyniowo-marchewkowy

 

Dzis pada deszcz a w zasadzie to leje. Jest ciemno, szaro i buro. Jaka na to rada ? Troche koloru na stol.

Piekna pomaranczowa dynia, marcherwka i galazki zielonej bazylii. Niech zyje wiosna!

 

 

 

Skladniki na ok 6 talerzy (przepis mojej tesciowej):

  • 1 kg dyni
  • 300 gr. marchewki
  • 200 g. cebuli
  • 200 g. pora
  • 3 zabki czosnku
  • smietana
  • maslo
  • sol
  • mozna dodac odrobine majeranku i pieprzu dla zaostrzenia smaku
  • kilka listkow bazylii do ozdoby

 

Wykonanie:

Warzywa oczyscic ze skorek, pestek itd... umyc i pokroic w kostke.

W duzej i dosc wysokiej patelni zeszklic na masle warzywa nastepnie dodac 1,5 litra wody, czosnek i troche soli. Dusic przez 1 godz. Po tym czasie wszystko doladnie zmiksowac. Mozna odlozyc kilka ugotowanych kawalkow dyni i  dodac pozniej do kremu w calosci. Dodac troche smietany i od razu podawac. Mozna dodac "crostini" czyli grzanki pokrojone w kosteczke. Ja tym razem dalam ulubione grissini mojego syna.
Posypuje tez Parmigiano Reggiano.

 



piątek, 19 lutego 2010, alf19

Polecane wpisy

  • Krem z ziemniakow z grzankami

    Skladniki: 600 g ziemniakow 300 ml warzywnego bulionu 1,5 dl mleka 1 mala cebula 20 g masla male grzanki galka muszkatolowa sol i pieprz 1 lyzeczka chrzanu Wyk

  • Wiosennie - "Minestrone con le verdure"

    WMediolanie wiosna.Cieplutko islonecznie.I mojobiad tez wiosenny: "Minestrone con le verdure",czyli typowa wloska zupawarzywna. U mnie wzbogacona o jecznien i p

  • Gnocchi z ricotty i parmigiano

    Dzis gnocchi z ricotty i parmigiano. Pod wieloma wzgledami przypominaja one nasze leniwine pierogi z tym, ze sa bardziej ostrzejsze w smaku. Bardzo popularne w

Komentarze
wildrose661
2010/02/19 21:04:24
Myslalam, ze to zupka, a to kremik a jako, ze interesujaco sie zapowiada musze go koniecznie zrobic :)