Blog > Komentarze do wpisu

Pasta al pesto- czyli zielono mi

Pasta al pesto
typowe danie z Genui (Liguria).

Skladniki :

  • 4 garscie lisci bazylii (najlepsze sa mlode roslinki)
  • 2 zabki czosnku (jesli ktos nie lubi czosnku mozna pominac)
  • 75 g orzeszkow pinoli (mozna pominac)
  • 50 g tartego Parmigiano Reggiano (czasami dodaje Pecorino)
  • oliwa z oliwek (ile zbierze aby powstal sos nie za rzadki i nie za gesty)
  • sol

Wykonanie:

Do miksera* wsypac orzeszki pinoli i czosnek (pokrojony w plasterki). Lekko zmiksowac. Nastepine dodac bazylie, ser i oliwe. Jeszcze raz zmiksowac. Oliwe w zasadzie powinno sie dodac pozniej tzn. po przelozeniu pesto z miksera np. do miseczki. Ja dla przyspieszenia daje ja od razu.

Tak otrzymany sos dodajemy do swiezo ugotowanej pasty, przedtem podlewamy go kilkoma lyzkami wody, w ktorej gotowal sie makaron.  Pesto powinno sie podawac do: gnocchi di patatetroffiette, lasagne, "trenette". Ja podaje go rowniez ze swiderakami lub po prostu z makaronem spaghetti.

Jesli sie lubi mozna dodac do pesto ugotowana wczesniej i pokrojona zielona fasolke lub ziemniaki.

Pesto mozna przechowywac w szklanym pojemniku przez kilka dni w lodowce. Nalezy wowczas zalac go oliwa.

Wyzej podany przepis jest na ok. 8 porcji.

Troffiette:

 

 

 

Trenette (plaski makaron)

 

 

 

Gnocchi di patate (z ziemniakow)

*Jak chce tradycja do robienia prawdziwego pesto powinno sie uzywac mozdzieza a nie miksera.

poniedziałek, 08 lutego 2010, alf19

Polecane wpisy

  • Jestem

    Troche czasu minelo od mojego ostaniego wpisu iwiele rzeczy wydarzylo sie w miedzyczasie. W Italii po malu zaczyna sie jesien. No coz taka kolej rzeczy. Szkoda

  • Szybko i ostro - Spaghetti aglio olio e peperoncino

    Spaghetti aglio olioe peperoncino to chyba jedno z najszybszych i najsmaczniejszychdan wloskiej kuchni. Wystarczy troche spaghetti, oliwy, czosnku, pokruszonej

  • Sos smietanowo-cebulowo-czosnkowy - 1 propozycja

    Sos smietanowo-cebulowo-czosnkowy Skladniki : na 4 osoby (wychodzi dosc sporo tego sosu, wiec mozna oczywiscie dostosowac ilosc skladnikow do liczby osob) : lyz