Blog > Komentarze do wpisu

Sos smietanowo-cebulowo-czosnkowy - 1 propozycja

Sos smietanowo-cebulowo-czosnkowy

Skladniki : na 4 osoby (wychodzi dosc sporo tego sosu, wiec mozna oczywiscie dostosowac ilosc skladnikow do liczby osob) :

  • lyzka oliwy
  • nieduza cebula
  • 2 zabki czosnku
  • szklanka bialego wina
  • 500 ml smietany
  • szczypata soli

 

 

 

Przygotowanie:

Na duzej patelni zeszklic na oliwie cebulke przez ok 2 min. (nie spalic), dodac posiekany czosnek, wymieszac z cebula i zostawic na ogniu przez 1 minute, na koniec wlac wino. Dusic przez 10 min. na wysokim ogniu.

Kiedy wino wyparuje mniej wiecej do polowy, wlac smietane. Przykrecic ogien i gotowac jeszcze przez ok. 10 min, az sos stanie sie gesty.

Z tak przygotowanego sosu moze powstac przynajmniej 6 innych.

 

 

 

Moja dzisiejsza propozycja to "Orecchiette z lososiem i porem"

 

Skladniki:

  • sos sietanowo-cebulowo-czosnkowy
  • makaron jaki kto lubi (na 3 osoby mniej wiecej 210g)
  • 200 g lososia wedzonego
  • 1 maly por
  • 2 lyzki swiezego koperku
  • kapary jesli ktos lubi (ja nie dalm bo nie mialam)
  • starty ser Parmigiano Reggiano
  • sol, pieprz

Przygotowanie:

Lososia pokroic w drobne paski, pora posiekac na drobniutko i razem z lososiem dodac do sosu smietanowego. Podduscic. Na koniec posypac posiekanym koperkiem. Posolic i po pieprzyc jesli to konieczne.

Ja daje rowniez starty ser Parmigiano Reggiano. W zasadzie do ryb nie podaje sie sera ale u mnie jest to niemozliwe. Jestesmy wszyscy od niego uzaleznieni.

 





 

środa, 24 lutego 2010, alf19

Polecane wpisy

  • Jestem

    Troche czasu minelo od mojego ostaniego wpisu iwiele rzeczy wydarzylo sie w miedzyczasie. W Italii po malu zaczyna sie jesien. No coz taka kolej rzeczy. Szkoda

  • Szybko i ostro - Spaghetti aglio olio e peperoncino

    Spaghetti aglio olioe peperoncino to chyba jedno z najszybszych i najsmaczniejszychdan wloskiej kuchni. Wystarczy troche spaghetti, oliwy, czosnku, pokruszonej

  • Pasta al pesto- czyli zielono mi

    Pasta al pesto typowe danie z Genui (Liguria). S kladniki : 4 garscie lisci bazylii (najlepsze sa mlode roslinki) 2 zabki czosnku (jesli ktos nie lubi czosnku