Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenny prosty

 

Nastepny chleb w "mojej kolekcji". Pyszny i z chrupiaca skorka, taka jaka lubie.
Przepis wybralam z blogu "Pracownia wypiekow" , z moja zmiana: zamiast 400 g maki chlebowej jasnej, dalam 200g jasnej i 200 g maki pszennej razowej. Poza tym autorka bloga swoj chleb piekla w zeliwnym garnku a ja w kamiennym.


Skladniki:

200 g maki pszennej chlebowej
200 g maki pszennej razowej
1/2 łyzeczki soli
2 gramy swiezych drozdzy
320 g wody


Wykonanie:

Wszystkie skldniki wymieszac w misce i odstawic na 12-18 godzin.
Nastepnie przelozyc ciasto na sciereczke bardzo dokładnie obsypana maka i przy pomocy sciereczki zlozyz ciasto na pol. Nastepnie przelozyc je ze sciereczka do koszyka do wyrastania/miski/durszlaka. Przykryc i odstawic do wyrastania na ok. 40-60 minut.
W tym czasie rozgrzac piekarnik z wstawionym do niego garnkiem do temp. 230 st C.
Wyjac garnek z piekarnika, przelozyc do niego chleb, przykryc przykrywka i wstawic do piekarnika.
Po 20 minutach zdjac przykrywke i dopiekac kolejne 15-20 minut.
Chleb musi byc rumiany, a skorka chrupiaca.
Po upieczeniu ostudzic na kuchennej kratce.

 

 

 

sobota, 13 marca 2010, alf19

Polecane wpisy

  • Chleb serowy

    Kiedy zobaczylam ponizszy przepis w "Pracowni wypiekow" , wiedzialam, ze ten chlebek stanie moim ulubionym. Praktycznie mozna go jesc bez zadnych dodatkow. Swie

  • Bagietka z sezamem - Pane francese e sesamo

    Odkad odkrylam, ze pieczenie chleba i bulek wcale nie jest trudne i co najwazniejsze te wypieki smakuja wszystkim moim domownikom, pieke teraz jak szalona. Korz

  • Chleb razowy z miodem i (lawenda)...a dzis z sezamem i makiem

    przepis z "pracownia wypiekow" Chleb, ktory pieklam juz kilka razy i za kazdym razem wychodzi mi co raz lepszy. Dzis dla odmiany, zamiast lawendy, dalam ziarna

Komentarze
wiosenka27
2010/03/13 11:50:54
Piękny chlebek:)
-
2010/03/13 12:18:01
Dziekuje Wiosenko! Goraco polecam.