Blog > Komentarze do wpisu

Chleb serowy

 

 

 Kiedy zobaczylam ponizszy przepis w "Pracowni wypiekow", wiedzialam, ze ten chlebek stanie moim ulubionym. Praktycznie mozna go jesc bez zadnych dodatkow. Swietnie samakuje z suszonymi pomidorami z oliwy. Pyszny.

 

Skladniki:

 400 g maki pszennej (dowolnej)- ja dalam 1/2 pszennej jasnej i 1/2 razowej
200 g sera  Asiago (ser pokroic na 1 cm kostke)- lub inny dosc twardy ser
1 lyzeczka soli
3/4 lyzeczki suchych drozdzy
300 g wody

Wykonanie:

Wszystkie skladniki wymieszac w misce i zostawic na 12-16 godzin.
Nastepnego dnia przy pomocy sciereczki grubo wysypanej maka uformowac okragly bochenek. Przelozyc ze sciereczka do durszlaka, przykryc i odstawic do wyrastania na ok. 30-60 minut.

Garnek zeliwny z przykrywka (ja uzyłam garnka glinianego o srednicy 22 cm ) wstawic do piekarnika i nagrzac do 230 ° C - garnek musi byc naprawde dobrze nagrzany.
Wyrosniety chleb przerzucic do garnka. Przykryc i wstawic do piekarnika na 20 minut. Nastepnie zdajc przykrywke i dopiekac przez kolejne 15-20 minut.
Studzic jak zawsze na kuchennej kratce.

poniedziałek, 15 marca 2010, alf19

Polecane wpisy

Komentarze
ugotujmy
2010/03/15 16:49:12
pięknie wyrósł
ja też bym go zjadała bez żadnych dodatków..
-
kubako
2010/03/15 20:16:21
Wszystko co serowe jest bliskie memu sercu (i żołądkowi). Taki chlebek wygląda bardzo ciekawie. Pozdrawiam!
-
2010/03/15 21:09:20
Pysznie wygląda. Z pewnością jest wyśmienity :)

Pozdrawiam :)
-
2010/03/16 08:28:54
Chleb jest naprawde pyszny i jak pisalam juz jest on moim ulubionym. Zachecam do wyprobowania. Pozdrawiam ;)