Blog > Komentarze do wpisu

Krem z ziemniakow z grzankami

Skladniki:

600 g ziemniakow

300 ml warzywnego bulionu

1,5 dl  mleka

1 mala cebula

20 g masla

male grzanki

galka muszkatolowa
 
sol i pieprz

1 lyzeczka chrzanu


Wykonanie:

Ziemniaki obrac i ugotowac w calosci z odrobina soli. Nastepnie w osobnym garnuszku zeszklic  na masle cebule (nie spalic). Ziemniaki po ugotowaniu porzadnie ubic na gladka mase i przelozyc do garnka z cebula. Dodac mleko i wszystko razem wymieszac na malym ogniu. Nastepnie, stopniowo, dodawac bulion aby uzyskac porzadana konsystecje kremu. Ja wole gesty. Na koniec dac lyzeczke chrzanu, sol, pieprz i starta galke. Tak uzyskany krem podawac z grzankami. Ja kupuje je gotowe przyprawione ziolami. Mozna tez uzyc chleba tostowego.

 

Pomysl zaczerpniety z bloga "Fior di frolla"

wtorek, 23 marca 2010, alf19

Polecane wpisy

  • Wiosennie - "Minestrone con le verdure"

    WMediolanie wiosna.Cieplutko islonecznie.I mojobiad tez wiosenny: "Minestrone con le verdure",czyli typowa wloska zupawarzywna. U mnie wzbogacona o jecznien i p

  • Gnocchi z ricotty i parmigiano

    Dzis gnocchi z ricotty i parmigiano. Pod wieloma wzgledami przypominaja one nasze leniwine pierogi z tym, ze sa bardziej ostrzejsze w smaku. Bardzo popularne w

  • Krem dyniowo-marchewkowy

    Dzis pada deszcz a w zasadzie to leje. Jest ciemno, szaro i buro. Jaka na to rada ? Troche koloru na stol. Piekna pomaranczowa dynia, marcherwka i galazki zielo