Blog > Komentarze do wpisu

W lososiowym kolorze

Pomysl na tak przygotowanego lososia zaczerpnelam dawno temu z gazety "Dobre rady". Z czasem zmodyfikowalm przepis.

 

 

Skaldniki:

600 g filetu z lososia

1 por

2 zabki czosnku

1/2 czerwonej papryki

koperek

1/2 szklanki wywaru z warzyw lub bulionu z kostki

5-6 lyzek musztardy

250 ml smietany

1 lyzka masla

oliwa

sol, pieprz

Wykonanie:

Filet pokroic na 4 czesci, umyc i osuszyc papierowym recznikiem. Posolic, popieprzyc i piec w nagrzanym do 180 ° piekarniku przez ok 20 min. W miedzyczasie pokroic pora i papryke w kosteczke i udusic na patelni. W osobnym garnuszku zagrzac troche oliwy z lyzka masla i dodac drobniutko pokrojony czosnek. Zeszklic i zdjac z ognia aby tluszcz troche przestygl. Nastepnie dodac muszarde rozprowadzona bulionem. Zagotowac i doprawic smietana (ja dodaje tez troche slodkiej papryki, koperek i przecier pomidorowy).  A na koniec uduszonego wczesniej pora z papryka. Sos najepiej przelac z garnuszka na patelnie, na ktorej dusil sie por z papryka.

Lososia wyjac z piekarnika i tuz przed podaniem lekko obsamzyc na patelni. Podawc go polanego sosem, ktory najlepszy jest wtedy jak juz jak przestygnie.

 

niedziela, 14 marca 2010, alf19

Polecane wpisy

  • Jestem

    Troche czasu minelo od mojego ostaniego wpisu iwiele rzeczy wydarzylo sie w miedzyczasie. W Italii po malu zaczyna sie jesien. No coz taka kolej rzeczy. Szkoda

  • Fladra w warzywach - Platessa e ratatouille

    Danie, ktore czesto pojawia sie u mnie na stole. Najczesciej przygotowuje je rano i podaje na kolacje. Wtedynabiera smaku. Skladniki: 4 filety z fladry (lub zs

  • Filety z okonia - Pesce persico al forno

    Pesce persico (okon') to jedna z ulubionych ryb mjego malucha. Zwykle kupuje swieze filety, w ktorych nie ma osci. Mieso jest bardzo smaczne wiec nie nalezy prz

Komentarze
munskaj
2010/03/14 10:28:59
smaka narobiło

;; www.deton.blox.pl ;;
-
kuchnia.malolaty
2010/03/14 10:36:06
Narobiłaś mi ochoty na łososia! Wygląda cudownie! :)

Pozdrawiam, www.kuchnia-malolaty.blogspot.com
-
2010/03/14 11:57:36
Pomysłowe! Łososia lubię, więc z przepisu skorzystam :)
-
ugotujmy
2010/03/15 13:09:39
łosoś to moja ulubiona ryba
w takim optymistycznym kolorze smakuje pewnie jeszcze pyszniej.. :-)
-
2010/03/15 14:28:41
I pomyslec, ze dawno temu nie lubilam ryb. Wszystko zaczelo sie wlasnie od lososia... Pozdrawiam. ;)
-
2010/03/16 21:09:41
Moja ulubiona rybka, tak smakowicie wygląda ;]