wtorek, 14 września 2010

Troche czasu minelo od mojego ostaniego wpisu i wiele rzeczy wydarzylo sie w miedzyczasie.

W Italii po malu zaczyna sie jesien. No coz taka kolej rzeczy. Szkoda bo ja tak nie lubie zimy i ponurych dni.

Poki co robie woreczki z lawenda, zeby zatrzymac choc na chwile zapach letnich wieczorow.

 

laweda

 

 

 

piątek, 02 kwietnia 2010
piątek, 26 marca 2010

Wiosna w pelni, a co za tym idzie i  wiosenne oslabienie, pustka w glowie i zero checi do roboty. A wczoraj truskawki czekaly... Z pomoca przybyl moj syn. Poddal mi kilka pomyslow i wymyslil tez nazwy ponizszych propozycji.

 

 

  

Skladniki na krem:

truskawki

serek mascarpone

mleczna czekolada

cukier puder

odrobina mleka

Wykonanie:

Serek mascarpone z truskawkami i cukrem pudrem zmiksowac na galdka mase. Wlozyc na chwile do lodowki. Czekolade roztopic w garnuszku z odrobina mleka i przestudzic.

 

Biszkopt (wedlug przepisu Dorotus)

Składniki:

3 jajka

3 lyzki maki pszennej

3 lyzki maki ziemniaczanej

6 lyzek cukru

1/4 lyzeczki proszku do pieczenia

Bialka ubic na sztywna piane. Pod koniec ubijania dodac cukier, dalej ubijajac. Dodawac stopniowo zoltka i ubijac. Maki wymieszac z proszkiem do pieczenia, wsypac do masy jajecznej, delikatnie wymieszac.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka).


"Czekoladowy deszczyk" to oczywiscie biszkpot przelozony truskawkowym kremem i truskawkami w plasterkach.

"Truskawkowe morze" oraz "Truskawkowy kwiat"  to nic innego jak skrawki biszkoptu, resztki kremu i czekolady.

 

czwartek, 25 marca 2010

Dzis zostalam obdarzona truskawkami, wieksza iloscia truskawek. Szukam inspiracji co z nimi teraz zrobic!

 

środa, 24 marca 2010

Wczoraj na podwieczorek zrobilam takie oto slodkie lyzeczki. Pomysl zaczerpniety z blogu "Fiordifrolla", strasznie spodobal sie moim domownikom. Napewno wykorzystm go nie jeden raz. Mozna przygotowac go rowniez w wersji wytrawnej np. z serkiem Philadephia i szynka wedzona, czy lososiem.

 

Skaldniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

 5-6 lyzek serka mascarpone

cukier puder

maliny

maslo

4-5 lyzek calkowicie metalowych, ktore posluza za forme

Wykonanie:

Z ciasta francuskiego wyciac ksztalt lyzki. Za forme posluza metalowe lyzki, ktore to nalezy pozadnie nasmarowac maslem i lekko wgniesc w wyciete z ciasta lyzeczki (male zdjecie). Lyzki z ciasta nakryte metalowymi lyzkami, ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i piec w tem. 180 °C do czasu az ciasto zarumieni sie. Po wyjeciu z piekarnika zdjac ostroznie metalowe lyzki.

W miedzyczasie w miseczce rozrobic serek mascarpone z cukrem pudrem (ilosc cukru wedle uznania) i dodac  maliny. Wszystko razem wymieszac i nakladac na upieczone lyzeczki. Ozdobic malinami i posypac suto cukrem pudrem.

Ze skrawkow ciasta zrobilam tez mini ciasteczka.

 

wtorek, 23 marca 2010

Skladniki:

600 g ziemniakow

300 ml warzywnego bulionu

1,5 dl  mleka

1 mala cebula

20 g masla

male grzanki

galka muszkatolowa
 
sol i pieprz

1 lyzeczka chrzanu


Wykonanie:

Ziemniaki obrac i ugotowac w calosci z odrobina soli. Nastepnie w osobnym garnuszku zeszklic  na masle cebule (nie spalic). Ziemniaki po ugotowaniu porzadnie ubic na gladka mase i przelozyc do garnka z cebula. Dodac mleko i wszystko razem wymieszac na malym ogniu. Nastepnie, stopniowo, dodawac bulion aby uzyskac porzadana konsystecje kremu. Ja wole gesty. Na koniec dac lyzeczke chrzanu, sol, pieprz i starta galke. Tak uzyskany krem podawac z grzankami. Ja kupuje je gotowe przyprawione ziolami. Mozna tez uzyc chleba tostowego.

 

Pomysl zaczerpniety z bloga "Fior di frolla"

sobota, 20 marca 2010

Skladniki:

2-3 piersi z indyka

oliwa

1/2 szklanki bialego, wytrawnego wina

maka

sol, bialy pieprz, slodka papryka w proszku

koperek, bazylia, natka pietruszki

2 zabki czosnu

sos pomidorowy

Wykonanie:

Piersi indycze pokrioic w paski, obtoczyc w mace i wrzucic na goraca oliwe, na ktorej wczesniej zeszklilam rozgnieciony czosnek.  Obsmazyc ze wszystkich stron. Podlac winem i dusic do wyparowania wina. Nastepnie dodac sos pomidorowy, sol, pieprz, papryke. Dusic razem az mieso bedzie miekkie i sos nabierze smaku. Pod koniec duszenia dodac posiekana bazylie, natke i koperek. Wymieszac. Podawac z bialym ryzem.

czwartek, 18 marca 2010

 

 

 

Skladniki na 1 osobe:

2 kiwi

1 pomarancza

50 ml szampana lub bialego, schlodzonego wina musujacego

30 ml  ginu

Wykonanie:

Obrac kiwi, pokroic na kawalki i wrzucic do miksera razem z  wycisnietym i przecedzonym sokiem z pomaranczy i ginem. Wszystko razem miksowc przez ok 3 min. na srednich obrotach.

Nastepnie wlac do kieliszka i dodac mocno schlodzony szampan lub biale musujace wino.

Moja propozycja w:

 

wtorek, 16 marca 2010

 

 

Ciasto dla wielbicieli kawy. Przepis znalazlam jakis czas temu u Dorotus. Zmienilam lekko przepis na polewe. Ciasto w sam raz na Swieto Ojca, ktore we Wloszech obchodzi sie 19 marca. My swietowalismy wczoraj.


Składniki

  • 225 g miekkiego masla
  • 225 g maki
  • ¾ lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka kakao
  • 180 g cukru pudru
  • 4 jajka roztrzepane
  • 3 lyzki kawy instant rozpuszczone w 2 lyzkach goracej wody

Składniki na polewe:

  • 115 g bialej czekolady
  • serek maskarpone

Wszystkie skladniki ciasta dokladnie zmiksowac mikserem, by powstało jednolite, gładkie ciasto (jajka wbijamy w calosci). Mase przelac do formy wylozonej papierem (17 x 27 cm)  i piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut . Ostudzic.

Biala czekolade połamac na kawalki, wrzucic do malego garnuszka z odrbina mleka. Rozpuscic w kapieli wodnej, mieszajac. Po rozpuszczeniu , przestudzic, i dodac serek mascarpone i wymieszac na jednolita mase. Gdy ciasto juz bedzie zimne, nalozyc mascarpone na wierzch ciasta.  Mozna ozdobic starta biala i  gorzka czekolada.

 

 

 

Kawa na dobry poczatek dnia

 

poniedziałek, 15 marca 2010

 

 

 Kiedy zobaczylam ponizszy przepis w "Pracowni wypiekow", wiedzialam, ze ten chlebek stanie moim ulubionym. Praktycznie mozna go jesc bez zadnych dodatkow. Swietnie samakuje z suszonymi pomidorami z oliwy. Pyszny.

 

Skladniki:

 400 g maki pszennej (dowolnej)- ja dalam 1/2 pszennej jasnej i 1/2 razowej
200 g sera  Asiago (ser pokroic na 1 cm kostke)- lub inny dosc twardy ser
1 lyzeczka soli
3/4 lyzeczki suchych drozdzy
300 g wody

Wykonanie:

Wszystkie skladniki wymieszac w misce i zostawic na 12-16 godzin.
Nastepnego dnia przy pomocy sciereczki grubo wysypanej maka uformowac okragly bochenek. Przelozyc ze sciereczka do durszlaka, przykryc i odstawic do wyrastania na ok. 30-60 minut.

Garnek zeliwny z przykrywka (ja uzyłam garnka glinianego o srednicy 22 cm ) wstawic do piekarnika i nagrzac do 230 ° C - garnek musi byc naprawde dobrze nagrzany.
Wyrosniety chleb przerzucic do garnka. Przykryc i wstawic do piekarnika na 20 minut. Nastepnie zdajc przykrywke i dopiekac przez kolejne 15-20 minut.
Studzic jak zawsze na kuchennej kratce.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5