niedziela, 14 marca 2010

Pomysl na tak przygotowanego lososia zaczerpnelam dawno temu z gazety "Dobre rady". Z czasem zmodyfikowalm przepis.

 

 

Skaldniki:

600 g filetu z lososia

1 por

2 zabki czosnku

1/2 czerwonej papryki

koperek

1/2 szklanki wywaru z warzyw lub bulionu z kostki

5-6 lyzek musztardy

250 ml smietany

1 lyzka masla

oliwa

sol, pieprz

Wykonanie:

Filet pokroic na 4 czesci, umyc i osuszyc papierowym recznikiem. Posolic, popieprzyc i piec w nagrzanym do 180 ° piekarniku przez ok 20 min. W miedzyczasie pokroic pora i papryke w kosteczke i udusic na patelni. W osobnym garnuszku zagrzac troche oliwy z lyzka masla i dodac drobniutko pokrojony czosnek. Zeszklic i zdjac z ognia aby tluszcz troche przestygl. Nastepnie dodac muszarde rozprowadzona bulionem. Zagotowac i doprawic smietana (ja dodaje tez troche slodkiej papryki, koperek i przecier pomidorowy).  A na koniec uduszonego wczesniej pora z papryka. Sos najepiej przelac z garnuszka na patelnie, na ktorej dusil sie por z papryka.

Lososia wyjac z piekarnika i tuz przed podaniem lekko obsamzyc na patelni. Podawc go polanego sosem, ktory najlepszy jest wtedy jak juz jak przestygnie.

 

sobota, 13 marca 2010

 

Nastepny chleb w "mojej kolekcji". Pyszny i z chrupiaca skorka, taka jaka lubie.
Przepis wybralam z blogu "Pracownia wypiekow" , z moja zmiana: zamiast 400 g maki chlebowej jasnej, dalam 200g jasnej i 200 g maki pszennej razowej. Poza tym autorka bloga swoj chleb piekla w zeliwnym garnku a ja w kamiennym.


Skladniki:

200 g maki pszennej chlebowej
200 g maki pszennej razowej
1/2 łyzeczki soli
2 gramy swiezych drozdzy
320 g wody


Wykonanie:

Wszystkie skldniki wymieszac w misce i odstawic na 12-18 godzin.
Nastepnie przelozyc ciasto na sciereczke bardzo dokładnie obsypana maka i przy pomocy sciereczki zlozyz ciasto na pol. Nastepnie przelozyc je ze sciereczka do koszyka do wyrastania/miski/durszlaka. Przykryc i odstawic do wyrastania na ok. 40-60 minut.
W tym czasie rozgrzac piekarnik z wstawionym do niego garnkiem do temp. 230 st C.
Wyjac garnek z piekarnika, przelozyc do niego chleb, przykryc przykrywka i wstawic do piekarnika.
Po 20 minutach zdjac przykrywke i dopiekac kolejne 15-20 minut.
Chleb musi byc rumiany, a skorka chrupiaca.
Po upieczeniu ostudzic na kuchennej kratce.

 

 

 

piątek, 12 marca 2010

Na patelni rozgrzac maslo (na malym ogniu). Przy pomocy foremki do ciastek wyciac w kromce otwor a nastepnie obsmazyc jedna strone chleba na masle (nie spalic). Odwocic kromke i w wyciety otwor wbic jajko, posolic i poczekac az bialko i zoltko sie zetna.

Obsamzyc rowniez wyciete czesci kromek. Podawac ze szczypiorkiem lub jak sie lubi. Do tego szklanka swiezo wycisnietego soku z pomaranczy i sniadanie gotowe.

środa, 10 marca 2010

Nie bez powodu mowi sie: "W marcu jak w garncu...". Zima wrocila do Mediolanu.

wtorek, 09 marca 2010

 

Propozycja na spotkanie z przyjaciolkami.

W zasadzie byla to dosc niespodziewana wizyta i nie mialm czasu na pieczenie wiec wykorzystalm to co mialam do dyspozycji w domu. Czyli ciasteczka o smaku cytrynowym, serek mascarpone i truskawki.

Truskawki umylam, pocielam na kawalki i wrzucilam do miksera z 4-5 lyzkami mascarpone i cukrem. Zmiksowalam i odstawilam do lodowki. Kilka truskawek pokroilam w plasterki.

Kiedy krem troche stezal, smarowalm nim jedno ciasteczko, kladlam plasterek truskawki i "zamykalam" drugim ciasteczkiem.

Do tego podalam slchodzone biale wino "Moscato D'Asti".

 

poniedziałek, 08 marca 2010

Odkad odkrylam, ze pieczenie chleba i bulek wcale nie jest trudne i co najwazniejsze te wypieki smakuja wszystkim moim domownikom, pieke teraz jak szalona.

Korzystam jak na razie z latwych i wyprobowanych przepisow, glownie zaczerpnietych ze strony "Moje wypieki" .


Skladniki na bagietke z sezamem:

  • 1 szklanka cieplej wody
  • ok. 14 g swiezych drozdzy ( w przepisie Drotus:  2¼ łyżeczki suchych drożdży)
  • 1 lyzka cukru
  • 1,5 lyzeczki soli
  • 2 lyzki miekkiego masła/margaryny
  • 3 szklanki maki pszennej
  • nasiona sezamu (do srodka ciasta i do posypania)
  • 1 roztrzepane jajko z 1 lyzka mleka do posmarowania pieczywa


Wykonanie:

W miseczce rozrobic drozdze z odrobina cukru i cieplej wody i odstawic na 10 min. Do duzej miski wsypac 2 szklanki maki, cukier i sol. Dodac maslo i wszystko razem posiekac. Nastepnie posrodku zrobic wglebienie i wlac drozdze z woda. Wyrobic ciasto (ja uzylam miksera z hakiem), az cala maka sie wchlonie. Poczym dodac trzecia szklanke maki. Wyrobic gladkie ciasto i odstawic przykryte na 10 min, aby odpoczelo. Po uplywie tego czasu ponownie wyrobic. Uformowac kule i odlozyc przykryte w cieple miejsce do wyrosniecia na ok 1 1/2 godz. Powinno podwoic swoja objetosc.

Po tym czasie wyjac ciasto na oproszona maka stolnice i zostawic na 10 min. Nastepnie rozwalkowc na prostokat (ok 6 mm), posypac sezamem i zrolowac ciasto jak rolade. Skleic wszystkie laczenia i odstawic przykryte do wyrosniecia na ok 45 min. Znowu powinno podwoic swoja objetosc. Nastepnie zrobic nozem naciecia i posarowac bagietke jajkiem rozbeltanym z mlekiem i posypac sezamem.

Piekarnik nagrzac do 220 °, wlozyc blaszke z chlebkiem i piec przez 10 min. Nastepnie zmniejszyc temp. do 200° i piec jeszcze przez 25-35 min. Pieczywo popukane od spodu wydaje gluchy dzwiek. Aby uzyskac chrupiaca skorke na dno piekarnika nalezy wlozyc zaroodporne naczynie wypelnione woda.


Z tego przepisu ja zrobilam jeden wiekszy chlebek, natomiast autorka bloga podzielila ciasto na 4 czesci i upiekla prawdziwe bagietki, ktore piecze sie troche krocej. Nastepnym razem tez sprobuje.

Pieczywo zrobilam w sobote. Czesc zjedlismy a polowe zamorozilam i dzis rano odmorozilam  wcieplym piekarniku. Nic nie stracilo ze swojego samku. ;)

 

 

Nie ma nic lepszego na sniadanie jak swiezy chlebek, dzem i kubek kawy z mlekiem.

 


 

Dzis dzien kobiet wiec wszytskim nam zycze oczywiscie  wszystkiego najlepszego

 

Mimosa to kwiat, ktory tradycyjnie daje sie dzis kobietom we Wloszech z okazji naszego swieta.

piątek, 05 marca 2010

 

Spaghetti aglio olio e peperoncino to chyba jedno z najszybszych i najsmaczniejszych dan wloskiej kuchni.  Wystarczy troche spaghetti, oliwy, czosnku, pokruszonej ostrej papryczki (ostroznie z jej ziarenkami- nie dotykac oczu i ust), parmigiano i w 15 minut mamy gotowa paste.

W garnku zagotowac wode na spaghetti (na 3 porcje daje 210g spaghetti) i w miedzyczasie na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic do oliwy pokrojony drobniutko czosnek i pokruszona papryczke. Wszystko musi sie lekko zeszklic (czosnek nie moze sie spalic). Ugotowac spaghetti "al dente", oddcedzic i wrzucic je na patelnie, lekko wymieszac z czosnkiem i peperoncino, posypac parmigiano i podawac.

 

 

 

 

 

czwartek, 04 marca 2010

 "Cztery pory roku  - Zima"

Dzis zrobilam buleczki hamburgerowe wedlug przepisu Dorotus z "Moje wypieki" Zrobilam, skosztowlam i okazalo sie, ze sa takie same w smaku jak panini al latte (mleczne buleczki), ktore czesto kupuje na podwieczorek dla mojego malucha. Robie z nich przekaske z szynka parmenska. Teraz juz nie musze ich kupowac. Pyszne.

Skladniki:

3/4 szklanki ciepłej wody

 1/3 szklanki mleka w proszku

 2 lyzki masla, roztopionego i ostudzonego

 1,5 lyzki cukru

 3/4 lyzeczki soli

 1 lyzeczka drozdzy instant

 1 jajko

 2,5 szklanki maki

1 zołtko

 1 lyzka mleka

 sezam do posypania

 

 

Wykonanie:

Wode, mleko (wode i mleko w proszku zastapilam niecala szkalnka zwyklego mleka), maslo i cukier umiescic w misce i wymieszac.

Dodac drozdze, zamieszac i odstawic na 10 minut.

Dodac jajko, połowe maki i sol, zagniesc ciasto. Powoli dodawac reszte maki.

Zagniesc gladkie ciasto - powinno byc elastyczne i nie moze sie lepic, ale nie nalezy dodawać zbyt duzo dodatkowej maki. Ciasto przełozyc do miski, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 1 godzine.Po tym czasie uformowac buleczeczki, ktore po uformowaniu w kulke nalezy mocno spłaszczyc dłonia.

Buleczki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i pozostawic do wyrosniecia na 45 minut.

 Wyrosniete buleczki posmarowac zoltkiem wymieszanym z mlekiem, posypac sezamem.

Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

środa, 03 marca 2010

 

 

Skladniki:

  • 1 opakownie ciasta francuskiego
  • 6-7 plastrow szynki wedzonej
  • 2 mozzarelle
  • 1 jajko
  • ziarna sezamu

Wykonanie:

Piekarnik nagrzac do 200°C. Mozarelle pociac na plastry i wlozyc do durszlaka aby dobrze obciekly. Blache wylozyc papierem. Na nim rozolozyc ciasto. Klasc plastry szynki a nastepnie mozzarelle. Ciasto zwinac w rulon i dolkadnie skleic wszystkie laczenia. Posmarowac rozbeltanym jajkiem i posypac sezamem. Piec przez ok. 30 - 35 min. Podawac na cieplo. Pyszne.

 

 

 

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5