sobota, 20 lutego 2010

W ramach Czekoladowego Weekendu i z okazji ostatniego dnia karnawalu w Mediolanie na podwieczorek zrobilam sernik (wloska edycja z braku polskiego bialego sera) kremowy o lekko czekoladowo-cytrynowo-wniliowo-migdalowej nucie.


Kolorowy cukier

 

 

Skladniki:

  • 200 g cistek digestive
  • 500 g serka ricotta
  • 125 g mascarpone
  • 125 g mialkiego cukru
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 3 duze jajka
  • skorka starta z 1 cytryny
  • platki migdalowe do posypania
  • 3 lyzki kakao
  • starta gorzka czekolada (ile kto chce w zalezosci od gustu)
  • kilka kropel zapachu wniliowego


Wykonanie:

Po pierwsze pokruszyc bardzo drobno cisteczka digestive. Wsypac ich do miseczki, dodac roztopione i ostudzone maslo. Nastepnie wylozyc nimi mala tortownice ok. 20 cm i uklepac mocno palcami badz lyzka. Forme wlozyc do lodowki na 15 min.

Do miski wlozyc ricotte, mascarpone, cukier, make, jajka i skorke cytrynwa. Wszytko zmiksowac na gladka mase. Miksujac stopniowo dadawc kakao i zapach waniliowy. Nastepnie przelozyc mase do formy z cisteczkam, posypac migdalami i wtawic do uprzednio nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piec przez ok 45 min. Po tym czasie wylaczyc piekarnik i otworzyc dzwiczki. Zostawic ciasto w piekarniku do wystudzienia.

Kiedy sernik jest juz zimny wtawic go jeszcze na 1 godz. do lodowki. Przed podaniem ozdobic starta gorzka czekolada.  Ja posypalm tez kolorowym ozdobnym cukrem z okazji karnawalu.

 

 

 

 

Przepis z www. kwestiasmaku.com

 

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 19 lutego 2010

 

Dzis pada deszcz a w zasadzie to leje. Jest ciemno, szaro i buro. Jaka na to rada ? Troche koloru na stol.

Piekna pomaranczowa dynia, marcherwka i galazki zielonej bazylii. Niech zyje wiosna!

 

 

 

Skladniki na ok 6 talerzy (przepis mojej tesciowej):

  • 1 kg dyni
  • 300 gr. marchewki
  • 200 g. cebuli
  • 200 g. pora
  • 3 zabki czosnku
  • smietana
  • maslo
  • sol
  • mozna dodac odrobine majeranku i pieprzu dla zaostrzenia smaku
  • kilka listkow bazylii do ozdoby

 

Wykonanie:

Warzywa oczyscic ze skorek, pestek itd... umyc i pokroic w kostke.

W duzej i dosc wysokiej patelni zeszklic na masle warzywa nastepnie dodac 1,5 litra wody, czosnek i troche soli. Dusic przez 1 godz. Po tym czasie wszystko doladnie zmiksowac. Mozna odlozyc kilka ugotowanych kawalkow dyni i  dodac pozniej do kremu w calosci. Dodac troche smietany i od razu podawac. Mozna dodac "crostini" czyli grzanki pokrojone w kosteczke. Ja tym razem dalam ulubione grissini mojego syna.
Posypuje tez Parmigiano Reggiano.

 



czwartek, 18 lutego 2010

Przegladajac rozne blogi kulinarne natknelam sie na "Lawendowy Dom... od kuchni"  a w nim na przepis na placki ziemniaczane. Pomyslam sobie, ze moge je spokojnie podac na kolacje z moim ulubionym sosem pomidorowym z dodatkiem swiezej bazylii.


 

Skladniki:

  • 1/2 kg ziemniakow
  • 2 lyzki maki
  • 1 jajko
  • sol
  • oliwa
  • 1/2 szklanki mleka


Wykonanie:

Zagotowac porzadnie mleko (teraz juz wiem do czego w tym przepisie bylo potrzene mleko- otoz starte ziemniaki powracaja bielusienkie).
Ziemniaki zetrzec na drobnej tarce i zalac wrzacym mlekiem. Przelozyc wszystko na sitko i odcisnac. Dodac make, jajko, sol i wymieszac. Klasc male porcje na rozgrzany tluszcz.
Usmazone placki sa w miare neutralne w smaku, wiec mozna podawac je z roznymi sosami lub na slodko.
Ja wybralam pierwsza obcje czyli z sosem (pomidorowym).


 

A do tego "un bicchiere di buon vino" czyli kieliszek dobrego wina.

 

 

 

 

 

 

Wczoraj odwiedzilam znajoma, ktora wlasnie wrocila z Polski. Ugoscila mnie polska herbata (o ile polska herbata mozna nawac Liptona) i .... sliwkami w czekoladzie. O rany, coz to byla za niespodzianka. Minelo chyba kilkanascie lat od czasu kiedy ostatni raz jadlam sliwki w czekoladzie. Zwykle w Polsce bywam latem, wiec staram sie jesc przede wszystkim swieze owoce i warzywa a jesli juz cos slodkiego to stawiam na jagodzanki. Nigdy nie kupuje czekolady, nie przepadam za ptasim mleczkiem a i znajomi ostatnio serwuja zwykle bardziej "nowoczesne" smakolyki, wiec zupelnie o nich zapomnialam. Sliwki w czekoladzie i delicje sa i pozostana moim slodkim wpomnieniem z przeszlosci.

Wracajc do znajomej... zjadlam az dwie sliwki delektujac sie kazdym kesem. Mialam ochote na wiecej ale glupio mi bylo powiedziec czy moge sobie wziac kilka na pozniej. Wracajac do domu pomyslalm sobie, ze przeciez moge sama zrobic sobie takie cudenka. W domu mialam wszystko co potrzeba. Zajrzalm jedynie do internetu, zby sprawdzic co i jak i znalazlam kilka przepisow na moje wymarzone sliwki.

Nie zrobilam hurtowych ilosci ale ograniczylam sie do 15 szt. bo przeciez moge je sobie teraz robic w kazdej chwili

Skladniki:

  • 15 suszonych sliwek California (ja kupuje extra large i bez pestek)
  • 1/2 tabliczki mocno gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki  mlecznej czekolady z orzechami
  • 2 lyzki smietany
  • wiorki kokosowe (opcja mojego meza)


Wykonanie:

Sliwki namoczyc w letniej wodzie (przeczytalam w kilku przepisach, ze sliwki mozna moczyc w brandy czy rumie). W rondelku rozpuscic czekolady z dodatkiem smietany. Po odsaczeniu sliwek nabijac je na wykalaczke i zanuzac w czekoldzie. Odkladac na pergamin lub na kratke kuchenna i zostawic do ostudzenia. Mozna posypac np. wiorkami kokosowymi dla urozmaicenia. Jesli w domu jest za cieplo sliwki wlozyc do lodowki.

 

 



 

wtorek, 16 lutego 2010

Pesce persico (okon') to jedna z ulubionych ryb mjego malucha. Zwykle kupuje swieze filety, w ktorych nie ma osci. Mieso jest bardzo smaczne wiec nie nalezy przesadzac z dodatakmi. Moj przepis, podpatrzony u tesciwej, jest bardzo prosty i nie wymaga duzo czasu na przygotowanie.

 

 

 


Skladniki na 4 porcje:

  • 4 filety (ok 250 g kazdy)
  • 2 zabki czosnku
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • 3-4 lyzki bulki tartej
  • sok z cytryny (ile kto lubi)
  • oliwa
  • sol

Wykonanie:

Filety umyc i osuszyc. Posolic z obu stron.W miseczcze wymieszac tarta bulke z natka pietruszki i drobniutko posiekanym czosnkiem. Do blaszki wlac oliwe i wlozyc filety i nalozyc na nie tarta bulke (z czosnkiem i pietruszka). Podlac lekko sokiem z cytryny. Nagrzac piekarnik do ok. 180° C. Wlozyc blaszke i piec przez 25-30 min. (praktycznie do czasu kiedy tarta bulka sie zarumieni).

poniedziałek, 15 lutego 2010


Wczoraj na podwieczorek zrobilam pyszne, mocno cytrynowe i dosc slodkie ciasto wg. przepisu Liski z whiteplate.blogspot.com i zeby pozostac w walentnkowym temacie przyozdobilam je wielkim sercem.

 

 

 

Cytrynowe serce

 

Skladniki:

  • 170 g masla o temp. pokojowej
  • 170 g cukru pudru
  • 170 g maki pszennej
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duze jajka
  • skorka starta z 2 cytryn


Syrop do polania:

  • sok wycisniety z 2 cytryn
  • 90 g cukru pudru, przesianego przez sitko


Wykonanie:

Piekarnik nagrzac do temperatury 170 st C.

W mikserze utrzec: maslo, cukier puder, make przesiana z proszkiem do pieczenia, sol, jajka i skorke cytrynowa. Wszystko powinno byc utarte po ok. 3 minutach.
Mase wylac na blaszkę i piec ok. 30-35 minut do czasu, az wierzch będzie rumiany.

W przepisie Liski ciasto nalezy wlac na wysmarowana maslem i wylozona papierem blaszke o wymiarch 17,5 x 25 cm, ja takiej nie mialam wiec ciasto upieklam w keksowej foremce a co za tym idzie musialm nieco wydluzyc czas pieczenia. Po 35 min co jakis czas sprawdzalam patyczkiem czy ciasto jest juz suche.

W miedzyczasie przygotowac syrop: sok z cytryn i cukier puder podgrzac w garnuszku na srednim ogniu ok. 1 minuty (lub do czasu zagotowania). Zdjac z ognia.
Wyjac ciasto z piekarnika i od razu nasaczyc je goracym syropem.
Odstawic do ostygniecia.


 

 

piątek, 12 lutego 2010

 

 

 

 

Dzis zamiast chleba do obiadu podam paluszki sezamowo - parmezanowe. Sa pyszne i bardzo kruche. Przepis z ugotuj.to

 


Skladniki:

  • 230 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 3 lyzki sezamu
  • 3 lyzki startego parmezanu
  • troche maki do posypania stolnicy


Wykonanie:

Nagrzac piekarnik do 200 °C. Zimne ciasto rozlozyc na stolnicy oproszonej maka i pedzelkiem posmarowac je robeltanym jajkiem. Posypac parmezanem i lekko go wgniesc reka w ciasto. Przelozyc ciasto na druga strone, ponownie posmarowac jajkiem i suto posypac sezamem. Wgniesc lekko ziarna w ciasto. Nastepnie ostrym nozem podzielic ciasto na paski (nie za cienkie) i skrecic w "girlandy". Pluszki przelozyc na blache wylozona papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez ok 10 min. Kiedy beda zarumienione wyjac z pieca. Uwaga: Nalezy miec pod kontrola czas pieczenia bo paluszki latwo sie przypalaja.


 

 

czwartek, 11 lutego 2010

"SEZAMOWA PIERS'"


Skladniki:

  • 3 wieksze piersi z kurczaka (jest nas troje)
  • poł szklanki sezamu
  • poł szklanki maki
  • troszke tartej bulki
  • 2 jajka
  • oliwa do smazenia
  • pieprz
  • sol


Sposob przygotowania:

Piersi kurczaka przekroic wzdłuz na pol, by uzyskac sznycle. Kawalki miesa rozbic nie za mocno za pomoca tluczka. Sznycle przyprawic sola i pieprzem. Nasiona sezamowe przesypypac na talerz. Na drugi talerz wsypac make wymieszna z tarta bulka, a w trzecim roztrzepac jajka. Kazda piers kurczaka najpierw obtoczyc w mace strzasajac jej nadmiar, nastepnie moczyc w jajku, a potem w nasionach sezamu. Na duzej patelni rozgrzac olej i smazyc na nim mieso i kiedy piersi sie zarumienia sie, mozna podawac.

Podawac z surowkami i ryzem. U mnie dzis na obiad podalam z sosem slodko-kwasnym.

Przepis znalazlam  kiedys w internecie ale nie pamietam strony. Scusate.




środa, 10 lutego 2010

 

Muffiny Made in USA


Powiedzmy, ze w tym przepisie wszystkiego jest "za duzo". W sumie jednak muffiny wychodza puszyste i smaczne.


Skladniki:

  • 380g maki
  • 180g masla (miekkiego)
  • 250 g mleka
  • 200 g cukru
  • 2 cale jajka+1 zoltko
  • 1 torebka proszku do pieczenia (16g)
  • wanilia
  • szczypta soli
  • czubek lyzeczki sody
  • zapach cytrynowy - ja uzylam wycisnietego soku z cytryny
  • biala czekolada

Wykonanie:

Do miski wlozyc pokrojone w kostke miekkie maslo, cukier i wnilie. Wszystko razem wymieszac na gladka mase. Nastepnie dodac zapach cytrynowy lub sok z cytryny oraz sol i ponownie zmiksowac. W osobnym naczyniu  rozbeltac mleko, 2 cale jajka i jedno zoltko i po malu dolewac do masla. Powinna powstac gladka masa. Nastepnie dodajemy make wymieszana z proszkem do pieczenia i soda. Wszystko porzadnie zmiksowac.

Tak otrzymana mase wlewac do foremki muffinowej (wylozonej papierakmi do muffinow) i piec w piekaniku wszcesniej nagrzanym do 180°C przez ok 20-25 min. Po czym wylaczyc piekarnik i zostawic w nim muffiny jeszcze przez 5 min. Dzwiczki piekarnika powinny byc polotwarte. Po tym czasie wyjac z pieca i zostawic do wystudzenia. W miedzyczasie w rondelku roztopic biala czekolade, przesudzic ja i nakladac na czubki  muffinow. Podany przepis jest 12-14 muffinow.


 

poniedziałek, 08 lutego 2010
Pasta al pesto
typowe danie z Genui (Liguria).

Skladniki :

  • 4 garscie lisci bazylii (najlepsze sa mlode roslinki)
  • 2 zabki czosnku (jesli ktos nie lubi czosnku mozna pominac)
  • 75 g orzeszkow pinoli (mozna pominac)
  • 50 g tartego Parmigiano Reggiano (czasami dodaje Pecorino)
  • oliwa z oliwek (ile zbierze aby powstal sos nie za rzadki i nie za gesty)
  • sol

Wykonanie:

Do miksera* wsypac orzeszki pinoli i czosnek (pokrojony w plasterki). Lekko zmiksowac. Nastepine dodac bazylie, ser i oliwe. Jeszcze raz zmiksowac. Oliwe w zasadzie powinno sie dodac pozniej tzn. po przelozeniu pesto z miksera np. do miseczki. Ja dla przyspieszenia daje ja od razu.

Tak otrzymany sos dodajemy do swiezo ugotowanej pasty, przedtem podlewamy go kilkoma lyzkami wody, w ktorej gotowal sie makaron.  Pesto powinno sie podawac do: gnocchi di patatetroffiette, lasagne, "trenette". Ja podaje go rowniez ze swiderakami lub po prostu z makaronem spaghetti.

Jesli sie lubi mozna dodac do pesto ugotowana wczesniej i pokrojona zielona fasolke lub ziemniaki.

Pesto mozna przechowywac w szklanym pojemniku przez kilka dni w lodowce. Nalezy wowczas zalac go oliwa.

Wyzej podany przepis jest na ok. 8 porcji.

Troffiette:

 

 

 

Trenette (plaski makaron)

 

 

 

Gnocchi di patate (z ziemniakow)

*Jak chce tradycja do robienia prawdziwego pesto powinno sie uzywac mozdzieza a nie miksera.

1 , 2 , 3 , 4 , 5