sobota, 06 lutego 2010

 

"Pszenne buleczki na sobotnie sniadanie" *

Skladniki:

  • 1 male jajko
  • 200 ml zimnego mleka
  • 8g swiezych drozdzy
  • 2 lyzeczki cukru
  • 50 g zimnego masla
  • 340 g bialej maki (ja uzylam manitoba)
  • 7 g soli morskiej
  • do posypania mak, sezam


Wykonanie:

Make, sol i maslo utrzec w misce. W osobnej miseczce utrzec pokruszone drozdze z cukrem i z 4-ema lyzkami bardzo zimnego mleka. Dokladnie wymieszac i wlac do maki. Powoli wlewac pozostale mleko i na koniec roztrzepane jajko. Wyrobic rekoma. Jesli ciasto jest zbyt luzne dodac troszke maki.Po wyrobienu oddstawic ciasto do wyrosniecia (przykryte sciereczka) do ok 2 godz.

Piekarnik nagrzac do 230 ° C. Wysmarowac blaszke niewielka iloscia oliwy. Formowac z ciasta niewielkie buleczki i ukladac na blaszcze w duzych odstepach. Przed wlozeniem ich do pieca posmarowac mlekiem lub jajkiem i posypac czym sie chce. Ja nie mialam w domu zadnych ziaren wiec tym raze byly bez niczego. Wstawic do piekarnika na 5 min. Po uplywie 5min. zmniejszyc temperature do 200 ° C  i piec jeszcze przez ok 10 min.

*przepis z blogu Liski "Pracownia wypiekow"

 

czwartek, 04 lutego 2010
Dzis, w zwiazku z inauguracja mojego blogu, nasz ulubiony ryz. 
  
Risotto alla milanese (ryz z szafranem)
 
 
 Jest to typowe danie polnocnych Wloch, bardzo popularne w Mediolanie. Korzenie "risotto alla milanese" siegaja polowy XIV w.
Swietnie nadaje sie na zimne dni, bo oprocz tego, ze jest sycacy, to jego zloto-zolty kolor wprowadza na stol troche slonca.
Do przygotowania risotto potrzebnych jest niewiele skaldnikow. Skladnikow, ktroch u mnie w domu nigdy nie brakuje. W tradycyjnym przepisie na to risotto powinno sie dodac rowniez szpik ale ja nie dodaje.
 
Skladniki na 4 talerze:
 
- 400 g ryzu arborio lub carnaroli
- 1 litr goracego wywaru  z warzyw lub rosol (dla przyspieszenia czasami rozpuszczampo prostu rosolek w kostce)
- 1/2 szklanki bialego wina
- 40 g masla
- 60 g parmigiano reggiano ewentualnie grana padano
- 30 g cebuli
- 0,5 g szafranu (ja uzywam szafran w nitkach)
 
Przygotowanie:
 
Zeszklic drobno (u mnie bardzo drobniutko) pokrojana cebule na 20 g masla, dodac umyty ryz i wymieszac z cebula na srednim ogniu przez 2-3 minuty (miszaec delikatnie i czesto). Kiedy ryz stanie sie przezroczysty dodac wino i poczekac az ono wyparuje. Nastepnie wlac 3 lyzki wazowe goracego roslu. Lekko wymieszac. Dodawac stopniowo pozostaly rosol az do momentu kiedy ryz bedzie ugotowany ale jeszcze lekko !!! twardy (tzn. al dente*). Roslol ma byc dolewany za kazdym razem kiedy poprzednia porcja wyparuje. Mniej wiecej w polowie gotowania nalezy dodac nitki szafranu (badz proszek szafranu)rozpuszczone w lyzce goracego rosolu. 
Wylaczyc gas i dodac pozostale 20g masla oraz parmigiano. Wymieszac wszystko przez dobrych pare sekund. Odsatwic na krotka chwile i mozna podawc.
Moim domownikom nie wystracza dawka sera w risotto wiec po nalozeniu na talerze posypuje jeszcze raz parmigiano.
Buon appetito!
 
*al dente - poltwardy, nierozgotowany

Moja przygoda z gotowaniem zaczela sie kilanascie lat temu, kiedy jako mloda mezatka mialam zapewnic mnie i mezowi smaczny posilek. Nie powiem na poczatku bylo trudno. Po pierwsze nie potrafilam w ogole gotowac, nawet polskich dan a co dopiero wloskich. Rzucona na gleboka wode jednak w miare szybko nauczylam sie przygotowywac szybkie i smaczne dania, z ktorych slynie wloska kuchnia. Z czasem moj repertuar sie powiekszyl i teraz nie mam wiekszych problemow z przygotowaniem smacznego i pozywnego obiadu. Staram sie laczyc polska i wloska kuchnie...ale na stole zawsze musi byc  "piatto di pasta" czyli talerz spaghetti posypany suto serem Parmigiano Reggiano.

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5