Chleb

poniedziałek, 15 marca 2010

 

 

 Kiedy zobaczylam ponizszy przepis w "Pracowni wypiekow", wiedzialam, ze ten chlebek stanie moim ulubionym. Praktycznie mozna go jesc bez zadnych dodatkow. Swietnie samakuje z suszonymi pomidorami z oliwy. Pyszny.

 

Skladniki:

 400 g maki pszennej (dowolnej)- ja dalam 1/2 pszennej jasnej i 1/2 razowej
200 g sera  Asiago (ser pokroic na 1 cm kostke)- lub inny dosc twardy ser
1 lyzeczka soli
3/4 lyzeczki suchych drozdzy
300 g wody

Wykonanie:

Wszystkie skladniki wymieszac w misce i zostawic na 12-16 godzin.
Nastepnego dnia przy pomocy sciereczki grubo wysypanej maka uformowac okragly bochenek. Przelozyc ze sciereczka do durszlaka, przykryc i odstawic do wyrastania na ok. 30-60 minut.

Garnek zeliwny z przykrywka (ja uzyłam garnka glinianego o srednicy 22 cm ) wstawic do piekarnika i nagrzac do 230 ° C - garnek musi byc naprawde dobrze nagrzany.
Wyrosniety chleb przerzucic do garnka. Przykryc i wstawic do piekarnika na 20 minut. Nastepnie zdajc przykrywke i dopiekac przez kolejne 15-20 minut.
Studzic jak zawsze na kuchennej kratce.

sobota, 13 marca 2010

 

Nastepny chleb w "mojej kolekcji". Pyszny i z chrupiaca skorka, taka jaka lubie.
Przepis wybralam z blogu "Pracownia wypiekow" , z moja zmiana: zamiast 400 g maki chlebowej jasnej, dalam 200g jasnej i 200 g maki pszennej razowej. Poza tym autorka bloga swoj chleb piekla w zeliwnym garnku a ja w kamiennym.


Skladniki:

200 g maki pszennej chlebowej
200 g maki pszennej razowej
1/2 łyzeczki soli
2 gramy swiezych drozdzy
320 g wody


Wykonanie:

Wszystkie skldniki wymieszac w misce i odstawic na 12-18 godzin.
Nastepnie przelozyc ciasto na sciereczke bardzo dokładnie obsypana maka i przy pomocy sciereczki zlozyz ciasto na pol. Nastepnie przelozyc je ze sciereczka do koszyka do wyrastania/miski/durszlaka. Przykryc i odstawic do wyrastania na ok. 40-60 minut.
W tym czasie rozgrzac piekarnik z wstawionym do niego garnkiem do temp. 230 st C.
Wyjac garnek z piekarnika, przelozyc do niego chleb, przykryc przykrywka i wstawic do piekarnika.
Po 20 minutach zdjac przykrywke i dopiekac kolejne 15-20 minut.
Chleb musi byc rumiany, a skorka chrupiaca.
Po upieczeniu ostudzic na kuchennej kratce.

 

 

 

poniedziałek, 08 marca 2010

Odkad odkrylam, ze pieczenie chleba i bulek wcale nie jest trudne i co najwazniejsze te wypieki smakuja wszystkim moim domownikom, pieke teraz jak szalona.

Korzystam jak na razie z latwych i wyprobowanych przepisow, glownie zaczerpnietych ze strony "Moje wypieki" .


Skladniki na bagietke z sezamem:

  • 1 szklanka cieplej wody
  • ok. 14 g swiezych drozdzy ( w przepisie Drotus:  2¼ łyżeczki suchych drożdży)
  • 1 lyzka cukru
  • 1,5 lyzeczki soli
  • 2 lyzki miekkiego masła/margaryny
  • 3 szklanki maki pszennej
  • nasiona sezamu (do srodka ciasta i do posypania)
  • 1 roztrzepane jajko z 1 lyzka mleka do posmarowania pieczywa


Wykonanie:

W miseczce rozrobic drozdze z odrobina cukru i cieplej wody i odstawic na 10 min. Do duzej miski wsypac 2 szklanki maki, cukier i sol. Dodac maslo i wszystko razem posiekac. Nastepnie posrodku zrobic wglebienie i wlac drozdze z woda. Wyrobic ciasto (ja uzylam miksera z hakiem), az cala maka sie wchlonie. Poczym dodac trzecia szklanke maki. Wyrobic gladkie ciasto i odstawic przykryte na 10 min, aby odpoczelo. Po uplywie tego czasu ponownie wyrobic. Uformowac kule i odlozyc przykryte w cieple miejsce do wyrosniecia na ok 1 1/2 godz. Powinno podwoic swoja objetosc.

Po tym czasie wyjac ciasto na oproszona maka stolnice i zostawic na 10 min. Nastepnie rozwalkowc na prostokat (ok 6 mm), posypac sezamem i zrolowac ciasto jak rolade. Skleic wszystkie laczenia i odstawic przykryte do wyrosniecia na ok 45 min. Znowu powinno podwoic swoja objetosc. Nastepnie zrobic nozem naciecia i posarowac bagietke jajkiem rozbeltanym z mlekiem i posypac sezamem.

Piekarnik nagrzac do 220 °, wlozyc blaszke z chlebkiem i piec przez 10 min. Nastepnie zmniejszyc temp. do 200° i piec jeszcze przez 25-35 min. Pieczywo popukane od spodu wydaje gluchy dzwiek. Aby uzyskac chrupiaca skorke na dno piekarnika nalezy wlozyc zaroodporne naczynie wypelnione woda.


Z tego przepisu ja zrobilam jeden wiekszy chlebek, natomiast autorka bloga podzielila ciasto na 4 czesci i upiekla prawdziwe bagietki, ktore piecze sie troche krocej. Nastepnym razem tez sprobuje.

Pieczywo zrobilam w sobote. Czesc zjedlismy a polowe zamorozilam i dzis rano odmorozilam  wcieplym piekarniku. Nic nie stracilo ze swojego samku. ;)

 

 

Nie ma nic lepszego na sniadanie jak swiezy chlebek, dzem i kubek kawy z mlekiem.

 


 

Dzis dzien kobiet wiec wszytskim nam zycze oczywiscie  wszystkiego najlepszego

 

Mimosa to kwiat, ktory tradycyjnie daje sie dzis kobietom we Wloszech z okazji naszego swieta.

sobota, 27 lutego 2010

 

 

przepis z "pracownia wypiekow"

 

Chleb, ktory pieklam juz kilka razy i za kazdym razem wychodzi mi co raz lepszy. Dzis dla odmiany, zamiast lawendy, dalam ziarna sezamu i maku. Pyszny.

 

Skaldniki:

  • 300 g maki pszennej razowej (uzylam farina integarale)
  • 200 g maki pszennej (uzylam farina Manitoba)
  • 10 g swiezych drozdzy
  • 10 g soli
  • 350 g wody
  • ziarna do posypania (u mnie mak i sezam)
  • 30 g plynnego miodu

Wykonanie:

Drozdze rozkruszyc i wsypac do miseczki, wlac troche cieplej wody i odstawic na 10 min. Po uplywie 10 minut dodac pozostale skaldniki, wyrobic mikserem ciasto (ok. 5 min). Odstawic na 1/2 godziny, potem zmiksowac jeszcze raz (5 min.), przykryc sciereczka zostawic na 2 godziny do wyrosniecia.

Nastepnie uformowac okragly bochenek i przelozyc do np. do durszlaka, wylozonego sciereczka-posypana maka. Przykryc i zostawic do wyrosniecia jeszcze na 1,5 godziny (autorka bloga sugeruje sprawdzic ciasto po 1 godz., powinno zwiekszyc objetosc o ok 50%).

Piekarnik  razem z blacha, wylorzona papierem do pieczenia (jesli ktos ma, uzywa sie kamienia do pieczenia pizzy), rozgrzac do 230°. Wyrosniety chleb przelozyc z durszlaka na rozgrzana blache. Przepis sugeruje wysypanie na dno piekarnika 1/2 szklanki lodu ale ja nie mialam odwagi, wiec na dno postawilam mala blaszke i tam wsypalm lod. Ma on za zadanie utworzenie pary. I tym samym skorka wychodzi chrupiaca.

Po 10 min. zmniejszyc temparature do 210 ° i piec przez 25-30 min. Wyjac upieczony bochenek na kratke i zostawic do wystudzenia.

 

 

 

 

 

 

piątek, 12 lutego 2010

 

 

 

 

Dzis zamiast chleba do obiadu podam paluszki sezamowo - parmezanowe. Sa pyszne i bardzo kruche. Przepis z ugotuj.to

 


Skladniki:

  • 230 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 3 lyzki sezamu
  • 3 lyzki startego parmezanu
  • troche maki do posypania stolnicy


Wykonanie:

Nagrzac piekarnik do 200 °C. Zimne ciasto rozlozyc na stolnicy oproszonej maka i pedzelkiem posmarowac je robeltanym jajkiem. Posypac parmezanem i lekko go wgniesc reka w ciasto. Przelozyc ciasto na druga strone, ponownie posmarowac jajkiem i suto posypac sezamem. Wgniesc lekko ziarna w ciasto. Nastepnie ostrym nozem podzielic ciasto na paski (nie za cienkie) i skrecic w "girlandy". Pluszki przelozyc na blache wylozona papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez ok 10 min. Kiedy beda zarumienione wyjac z pieca. Uwaga: Nalezy miec pod kontrola czas pieczenia bo paluszki latwo sie przypalaja.