Bulki

czwartek, 04 marca 2010

Dzis zrobilam buleczki hamburgerowe wedlug przepisu Dorotus z "Moje wypieki" Zrobilam, skosztowlam i okazalo sie, ze sa takie same w smaku jak panini al latte (mleczne buleczki), ktore czesto kupuje na podwieczorek dla mojego malucha. Robie z nich przekaske z szynka parmenska. Teraz juz nie musze ich kupowac. Pyszne.

Skladniki:

3/4 szklanki ciepłej wody

 1/3 szklanki mleka w proszku

 2 lyzki masla, roztopionego i ostudzonego

 1,5 lyzki cukru

 3/4 lyzeczki soli

 1 lyzeczka drozdzy instant

 1 jajko

 2,5 szklanki maki

1 zołtko

 1 lyzka mleka

 sezam do posypania

 

 

Wykonanie:

Wode, mleko (wode i mleko w proszku zastapilam niecala szkalnka zwyklego mleka), maslo i cukier umiescic w misce i wymieszac.

Dodac drozdze, zamieszac i odstawic na 10 minut.

Dodac jajko, połowe maki i sol, zagniesc ciasto. Powoli dodawac reszte maki.

Zagniesc gladkie ciasto - powinno byc elastyczne i nie moze sie lepic, ale nie nalezy dodawać zbyt duzo dodatkowej maki. Ciasto przełozyc do miski, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 1 godzine.Po tym czasie uformowac buleczeczki, ktore po uformowaniu w kulke nalezy mocno spłaszczyc dłonia.

Buleczki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i pozostawic do wyrosniecia na 45 minut.

 Wyrosniete buleczki posmarowac zoltkiem wymieszanym z mlekiem, posypac sezamem.

Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

niedziela, 21 lutego 2010

 

 

Buleczki-kajzereczki

 

 

Przepis na te wspaniale buleczki wybralam z bloga "Moje wypieki"

 


Nigdy nie zawiodalm sie na przepisach Dorotus i tym razem tez nie. Buleczki sa wspaniale. Rozplywaja sie w ustach. Polecam.

 

 

 

Wykonanie:

Wszystkie skladniki wymieszac w misce i wyrobic, az ciasto bedzie odstawac od scianek naczynia. Od tego momentu wyrabiac* przez 5 min., po czym odstawic na 10 min.. Po uplywie tego czasu ponownie wyrabiac przez 5 min. Przelozyc ciasto do naczynia lekko wysmarowanego oliwa i odstawic do wyrosniecia na 1 godz..

Wyrosniete ciasto podzileic na 10 czesci. Z kazdej zrobic kulke, splaszczyc i ukladc na blaszce, na ktorej bedziemy piec buleczki. Odstawic do wyrosniecia na 45 min.

Przed pieczeniem naciac buleczki i posmarowac rozbeltanym jajkiem z dodatkiem jednej lyzki mleka.

Piec przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 220° C.

*Jak podkresla autorka przepisu dlugie wyrabianie jest bardzo wazne.

 

 

 

 

Kajzerka w roli glownej

 

 

 

 

sobota, 06 lutego 2010

 

"Pszenne buleczki na sobotnie sniadanie" *

Skladniki:

  • 1 male jajko
  • 200 ml zimnego mleka
  • 8g swiezych drozdzy
  • 2 lyzeczki cukru
  • 50 g zimnego masla
  • 340 g bialej maki (ja uzylam manitoba)
  • 7 g soli morskiej
  • do posypania mak, sezam


Wykonanie:

Make, sol i maslo utrzec w misce. W osobnej miseczce utrzec pokruszone drozdze z cukrem i z 4-ema lyzkami bardzo zimnego mleka. Dokladnie wymieszac i wlac do maki. Powoli wlewac pozostale mleko i na koniec roztrzepane jajko. Wyrobic rekoma. Jesli ciasto jest zbyt luzne dodac troszke maki.Po wyrobienu oddstawic ciasto do wyrosniecia (przykryte sciereczka) do ok 2 godz.

Piekarnik nagrzac do 230 ° C. Wysmarowac blaszke niewielka iloscia oliwy. Formowac z ciasta niewielkie buleczki i ukladac na blaszcze w duzych odstepach. Przed wlozeniem ich do pieca posmarowac mlekiem lub jajkiem i posypac czym sie chce. Ja nie mialam w domu zadnych ziaren wiec tym raze byly bez niczego. Wstawic do piekarnika na 5 min. Po uplywie 5min. zmniejszyc temperature do 200 ° C  i piec jeszcze przez ok 10 min.

*przepis z blogu Liski "Pracownia wypiekow"