Kategorie: Wszystkie | Bulki | Chleb | Ciasta | Czekolada | Drugie dania | Pasta | Pierwsze danie | Risotti | Rozne | Ryby | Sniadania | Wstep
RSS

Pierwsze danie

wtorek, 23 marca 2010

Skladniki:

600 g ziemniakow

300 ml warzywnego bulionu

1,5 dl  mleka

1 mala cebula

20 g masla

male grzanki

galka muszkatolowa
 
sol i pieprz

1 lyzeczka chrzanu


Wykonanie:

Ziemniaki obrac i ugotowac w calosci z odrobina soli. Nastepnie w osobnym garnuszku zeszklic  na masle cebule (nie spalic). Ziemniaki po ugotowaniu porzadnie ubic na gladka mase i przelozyc do garnka z cebula. Dodac mleko i wszystko razem wymieszac na malym ogniu. Nastepnie, stopniowo, dodawac bulion aby uzyskac porzadana konsystecje kremu. Ja wole gesty. Na koniec dac lyzeczke chrzanu, sol, pieprz i starta galke. Tak uzyskany krem podawac z grzankami. Ja kupuje je gotowe przyprawione ziolami. Mozna tez uzyc chleba tostowego.

 

Pomysl zaczerpniety z bloga "Fior di frolla"

wtorek, 02 marca 2010

W Mediolanie wiosna. Cieplutko i slonecznie. I moj obiad tez wiosenny: "Minestrone con le verdure", czyli typowa wloska zupa warzywna. U mnie wzbogacona o jecznien i parmigiano.

 

Skladniki dla 4 osob:

  • 100 g di cukinii
  • 100 g ziemnakow
  • 100 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 100 g selera naciowego
  • 100 g groszku 
  • 3-4 liscie bazylii 
  • natka (ile kto lubi)
  • 50 g szpinaku
  • 100 g zielonej fasolki
  • oliwa
  • sol, pieprz
  • 100 g jeczmienia
  • 140 g parmigiano
  •  Wykonanie:

    Warzywa umyc, obrac i pokroic na kawalki (wieksze, miejsze jak kto lubi). Do duzego garnka wlac oliwe, lekko podgrzac a nastepnie wrzucic warzywa. Lekko zeszklic. Warzywa zalac goraca woda i lekko posolic lub dodac kostke rosolku. Nie nalezy przesadzac z soleniem, gdyz podczas gotowania redukuje sie znacznie ilosc wody. Ewentualnie mozna doprawic na koniec. Kiedy warzywa sie podgotuja mozna dodac jeczmien. Dokonczyc gotowanie. Minestrone ma byc dosc geste (w odroznienu od polskich zup warzywnych). Najczesciej minestrone podaje sie z parmigiano. Latem swietnie smakuje tez na zimno.

     

     

     Pozdrowienia z wiosennego Mediolanu

     

     

    poniedziałek, 01 marca 2010

    Dzis gnocchi z ricotty i parmigiano. Pod wieloma wzgledami przypominaja one nasze leniwine pierogi z tym, ze sa bardziej ostrzejsze w smaku. Bardzo popularne w okolicach Turynu. Sa proste i szybkie w wykonaniu.

    Skladniki na 4 osoby:

    • 300 g ricotty
    • 100 g maki
    • 2 zoltka
    • 20 g startego parmigiano
    • 20 g masla
    • sol, pieprz
    • swiezy tymianek

    Wykonanie:

    Do miski wsypac make, dodac ricotte przetarta przez sitko, parmigiano, 2 zoltka i sol. Wszystko dokladnie wymieszac. Nastepnie ciasto przelozyc na oproszona maka stolnice i zganiesc. Z ciasta formowac dlugie paluchy i ciac ukosnie na 4-5 cm kawalki. Tak przygotowane gnocchi wrzucac na wrzaca i lekko osolona wode. Gotowac do wyplyniecia.

    Na patelni rozpuscic maslo (az lekko zbrazowieje) nastepnie wrzucic gnocchi, popieprzyc  i posypac swiezym tymiankiem (ja uzylam suszonego). Lekko je przysmazyc.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Danie dodaje do akcji  “Slow foodowa” akcja kulinarna

     

    piątek, 19 lutego 2010

     

    Dzis pada deszcz a w zasadzie to leje. Jest ciemno, szaro i buro. Jaka na to rada ? Troche koloru na stol.

    Piekna pomaranczowa dynia, marcherwka i galazki zielonej bazylii. Niech zyje wiosna!

     

     

     

    Skladniki na ok 6 talerzy (przepis mojej tesciowej):

    • 1 kg dyni
    • 300 gr. marchewki
    • 200 g. cebuli
    • 200 g. pora
    • 3 zabki czosnku
    • smietana
    • maslo
    • sol
    • mozna dodac odrobine majeranku i pieprzu dla zaostrzenia smaku
    • kilka listkow bazylii do ozdoby

     

    Wykonanie:

    Warzywa oczyscic ze skorek, pestek itd... umyc i pokroic w kostke.

    W duzej i dosc wysokiej patelni zeszklic na masle warzywa nastepnie dodac 1,5 litra wody, czosnek i troche soli. Dusic przez 1 godz. Po tym czasie wszystko doladnie zmiksowac. Mozna odlozyc kilka ugotowanych kawalkow dyni i  dodac pozniej do kremu w calosci. Dodac troche smietany i od razu podawac. Mozna dodac "crostini" czyli grzanki pokrojone w kosteczke. Ja tym razem dalam ulubione grissini mojego syna.
    Posypuje tez Parmigiano Reggiano.