Rozne

wtorek, 14 września 2010

Troche czasu minelo od mojego ostaniego wpisu i wiele rzeczy wydarzylo sie w miedzyczasie.

W Italii po malu zaczyna sie jesien. No coz taka kolej rzeczy. Szkoda bo ja tak nie lubie zimy i ponurych dni.

Poki co robie woreczki z lawenda, zeby zatrzymac choc na chwile zapach letnich wieczorow.

 

laweda

 

 

 

piątek, 02 kwietnia 2010
czwartek, 25 marca 2010

Dzis zostalam obdarzona truskawkami, wieksza iloscia truskawek. Szukam inspiracji co z nimi teraz zrobic!

 

środa, 24 marca 2010

Wczoraj na podwieczorek zrobilam takie oto slodkie lyzeczki. Pomysl zaczerpniety z blogu "Fiordifrolla", strasznie spodobal sie moim domownikom. Napewno wykorzystm go nie jeden raz. Mozna przygotowac go rowniez w wersji wytrawnej np. z serkiem Philadephia i szynka wedzona, czy lososiem.

 

Skaldniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

 5-6 lyzek serka mascarpone

cukier puder

maliny

maslo

4-5 lyzek calkowicie metalowych, ktore posluza za forme

Wykonanie:

Z ciasta francuskiego wyciac ksztalt lyzki. Za forme posluza metalowe lyzki, ktore to nalezy pozadnie nasmarowac maslem i lekko wgniesc w wyciete z ciasta lyzeczki (male zdjecie). Lyzki z ciasta nakryte metalowymi lyzkami, ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i piec w tem. 180 °C do czasu az ciasto zarumieni sie. Po wyjeciu z piekarnika zdjac ostroznie metalowe lyzki.

W miedzyczasie w miseczce rozrobic serek mascarpone z cukrem pudrem (ilosc cukru wedle uznania) i dodac  maliny. Wszystko razem wymieszac i nakladac na upieczone lyzeczki. Ozdobic malinami i posypac suto cukrem pudrem.

Ze skrawkow ciasta zrobilam tez mini ciasteczka.

 

czwartek, 18 marca 2010

 

 

 

Skladniki na 1 osobe:

2 kiwi

1 pomarancza

50 ml szampana lub bialego, schlodzonego wina musujacego

30 ml  ginu

Wykonanie:

Obrac kiwi, pokroic na kawalki i wrzucic do miksera razem z  wycisnietym i przecedzonym sokiem z pomaranczy i ginem. Wszystko razem miksowc przez ok 3 min. na srednich obrotach.

Nastepnie wlac do kieliszka i dodac mocno schlodzony szampan lub biale musujace wino.

Moja propozycja w:

 

środa, 10 marca 2010

Nie bez powodu mowi sie: "W marcu jak w garncu...". Zima wrocila do Mediolanu.

wtorek, 09 marca 2010

 

Propozycja na spotkanie z przyjaciolkami.

W zasadzie byla to dosc niespodziewana wizyta i nie mialm czasu na pieczenie wiec wykorzystalm to co mialam do dyspozycji w domu. Czyli ciasteczka o smaku cytrynowym, serek mascarpone i truskawki.

Truskawki umylam, pocielam na kawalki i wrzucilam do miksera z 4-5 lyzkami mascarpone i cukrem. Zmiksowalam i odstawilam do lodowki. Kilka truskawek pokroilam w plasterki.

Kiedy krem troche stezal, smarowalm nim jedno ciasteczko, kladlam plasterek truskawki i "zamykalam" drugim ciasteczkiem.

Do tego podalam slchodzone biale wino "Moscato D'Asti".

 

czwartek, 04 marca 2010

 "Cztery pory roku  - Zima"

środa, 03 marca 2010

 

 

Skladniki:

  • 1 opakownie ciasta francuskiego
  • 6-7 plastrow szynki wedzonej
  • 2 mozzarelle
  • 1 jajko
  • ziarna sezamu

Wykonanie:

Piekarnik nagrzac do 200°C. Mozarelle pociac na plastry i wlozyc do durszlaka aby dobrze obciekly. Blache wylozyc papierem. Na nim rozolozyc ciasto. Klasc plastry szynki a nastepnie mozzarelle. Ciasto zwinac w rulon i dolkadnie skleic wszystkie laczenia. Posmarowac rozbeltanym jajkiem i posypac sezamem. Piec przez ok. 30 - 35 min. Podawac na cieplo. Pyszne.

 

 

 

 

 

Na dzien dobry

 

We  Wloszech istnieje kilkanascie rodzajow kaw od epresso lungo, corto, ristretto, cappuccino, caffè macchiato, latte macchiato, cappucino chiaro po cappuccino scuro....mozna by wyliczac w nieskonczonosc. Kazdy ma jakas swoja ulubiona wersje. Moja to espresso Marocchino. Wersja bardzo popularna w Mediolanie. Jest to kawa espresso z mlekiem, czekolada i kakao serwowana zwykle w przezroczystych filiznakach. W innych zakatkach Wloch naywana tez espressino lub moccacino.

Podobno dawno temu wymyslono taka wersje espresso aby mozna bylo serwowac go dzieciom.

Skladniki:

  • 1 filiznaka slodzonej kawy espresso
  • rozpuszczona gorzka czekolada
  • kakao
  • mleko ubite na piane jak na cappuiccino (ewentulanie bita smietana)

Wykonanie:

Na dno filizanki wlac troche rozpuszczonej gorzkiej czekolady, nastepnie wlac slodzone espersso, posypac kakao i polozyc pierwsza warstwe ubitego mleka lub tez bitej smietany. Ponownie posypac kakao, znowu polozyc warstwe ubitego mleka i na koniec znowu posypac kakao. Ja ograniczam sie do jednej warstwy mleka.

 

 

 

 
1 , 2