Ryby

niedziela, 14 marca 2010

Pomysl na tak przygotowanego lososia zaczerpnelam dawno temu z gazety "Dobre rady". Z czasem zmodyfikowalm przepis.

 

 

Skaldniki:

600 g filetu z lososia

1 por

2 zabki czosnku

1/2 czerwonej papryki

koperek

1/2 szklanki wywaru z warzyw lub bulionu z kostki

5-6 lyzek musztardy

250 ml smietany

1 lyzka masla

oliwa

sol, pieprz

Wykonanie:

Filet pokroic na 4 czesci, umyc i osuszyc papierowym recznikiem. Posolic, popieprzyc i piec w nagrzanym do 180 ° piekarniku przez ok 20 min. W miedzyczasie pokroic pora i papryke w kosteczke i udusic na patelni. W osobnym garnuszku zagrzac troche oliwy z lyzka masla i dodac drobniutko pokrojony czosnek. Zeszklic i zdjac z ognia aby tluszcz troche przestygl. Nastepnie dodac muszarde rozprowadzona bulionem. Zagotowac i doprawic smietana (ja dodaje tez troche slodkiej papryki, koperek i przecier pomidorowy).  A na koniec uduszonego wczesniej pora z papryka. Sos najepiej przelac z garnuszka na patelnie, na ktorej dusil sie por z papryka.

Lososia wyjac z piekarnika i tuz przed podaniem lekko obsamzyc na patelni. Podawc go polanego sosem, ktory najlepszy jest wtedy jak juz jak przestygnie.

 

czwartek, 25 lutego 2010

 

Danie, ktore czesto pojawia sie u mnie na stole. Najczesciej przygotowuje je rano i podaje na kolacje. Wtedy nabiera smaku.

Skladniki:

  • 4 filety z fladry (lub z soli)
  • oliwa
  • 1/2 szklanki bialego wina
  • maka
  • natka

Wykonanie:

Filety umyc i osuszyc. Posolic, opruszyc lekko maka. Na patelni rozgrzac lekko oliwe i klasc filety. Podlac winem i dusic na maly ogniu. Filety sa dosc cienkie wiec duszenie nie zajmuje duzo czasu. Posypac natka.

Skaldniki na ratatouille:

  • 2 male cebule
  • 3 zabki czosnku
  • 4 baklazany
  • 4 cukinie
  • 2 dojrzale pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 3 duze ziemniaki
  • 2-3 listki bazylii
  • sol
  • pieprz

Wykonanie:

Warzywa umyc i pokroic. Na duza patelnie wlac oliwe i dodac pokrojona w krazki cebule. Zeszklic. Dodac reszte warzyw. Podsmazyc wszystko ok. 5 min. Nastepnie dodac pomidory, rozgnieciony czosnek, bazylie (porwana na kaweleczki). Posolic, popieprzyc, podlac lekko woda i dusic az wszytskie warzywa beda miekkie.

Nastepnie warzywa przelozyc do patelni z ryba. Odstawic na jakis czas aby wszystko nabralo smaku.


Platessa e ratatouille


wtorek, 16 lutego 2010

Pesce persico (okon') to jedna z ulubionych ryb mjego malucha. Zwykle kupuje swieze filety, w ktorych nie ma osci. Mieso jest bardzo smaczne wiec nie nalezy przesadzac z dodatakmi. Moj przepis, podpatrzony u tesciwej, jest bardzo prosty i nie wymaga duzo czasu na przygotowanie.

 

 

 


Skladniki na 4 porcje:

  • 4 filety (ok 250 g kazdy)
  • 2 zabki czosnku
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • 3-4 lyzki bulki tartej
  • sok z cytryny (ile kto lubi)
  • oliwa
  • sol

Wykonanie:

Filety umyc i osuszyc. Posolic z obu stron.W miseczcze wymieszac tarta bulke z natka pietruszki i drobniutko posiekanym czosnkiem. Do blaszki wlac oliwe i wlozyc filety i nalozyc na nie tarta bulke (z czosnkiem i pietruszka). Podlac lekko sokiem z cytryny. Nagrzac piekarnik do ok. 180° C. Wlozyc blaszke i piec przez 25-30 min. (praktycznie do czasu kiedy tarta bulka sie zarumieni).